top of page

Dit ontlastingsonderzoek wordt aangeraden bij alle chronische ziekten en klachten van het maagdarmkanaal.

 

Een verstoord darmmilieu kan tot uiteenlopende gezondheidsklachten leiden. Dit kan starten met chronische ‘vage’ klachten, algemene malaise, ontstekingen en vervolgens langzaam overgaan in heftige ‘onverklaarbare’ buikklachten en uiteindelijk in (darm)kanker. Het aantal maagdarmaandoeningen, allergieën en andere immunologische verstoringen neemt steeds meer toe. Daarom is het voor een goede gezondheid belangrijk dat je darmmilieu gezond is. Via een ontlastingsonderzoek krijg je een indruk wat er allemaal mis is met je darmmilieu.

 

In de darmen huizen ongeveer honderd biljoen bacteriën. Deze darmflora breekt onverteerbaar eten voor je open, voorziet je darm van energie, produceert vitamines, breekt giften en medicijnen af en zorgt voor een optimaal immuunsysteem of afweersysteem. Ze ‘communiceert’ met alle slijmvliezen in je lichaam. Klachten zoals eczeem, oorontsteking, sinusitis, vaginale infecties, astma etc. ontstaan onder andere ten gevolge van immuniteitsstoornissen in de darmen. De darmfloratest geeft een beeld van de kwantiteit en kwaliteit van je darmflora. Er wordt gekeken of er voldoende zogenaamde residente flora (vaste darmbewoners) aanwezig is, zoals Bifidobacteriën, Lactobacillus en Bacteroides. Ook wordt er gekeken naar de transiënte flora. De transiënte flora, ook wel passerende kiemen genoemd, zijn permanent in je darm aanwezig. Ze komen simpelweg via de voeding binnen. Ze worden - als ze niet boven een bepaalde hoeveelheid uitkomen - verdragen, en hebben voor zover we nu weten geen nut. Wél hebben ze bij een te grote aanwezigheid een schadelijke invloed op je darmen. Oorzaken van een verstoorde darmflora zijn onder andere antibiotica, anticonceptiemiddelen, laxeermiddelen, langdurige of frequente obstipatie, verteringsstoornissen, gifstoffen uit de omgeving, ernstige darminfecties, vrije radicalen, angst en andere psychische stress.

 

Er wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Je spijsverteringsorganen bewerken het voedsel zodanig dat het kan worden opgenomen. Via enzymen worden eiwitten, koolhydraten en vetten gesplitst in bouwstenen. Onverteerde en onverteerbare voedselresten worden daarna via je dikke darm uitgescheiden. Niet bij iedereen loopt de spijsvertering goed en worden alle voedingsstoffen opgenomen. Bij onvoldoende eiwitvertering worden er spiervezels aangetroffen in je ontlasting; bij onvoldoende koolhydraatvertering zetmeel en bij onvoldoende vetvertering vetzepen. Ook de pH-waarde of zuurgraad van de ontlasting wordt bepaald. Bij een verkeerde pH werken je spijsverteringsenzymen niet optimaal en kan je darmflora zich niet goed ontplooien.

 

Schimmels en gisten worden in kaart gebracht en kunnen zich in je darm nestelen als de gezonde darmflora afneemt. Deze kunnen je immuunsysteem zodanig belasten dat naast allerlei vage klachten ook allergieën en ontstekingen kunnen ontstaan. De lever wordt dan belast met de verwerking van een te grote hoeveelheid afvalstoffen wat zich kan uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise.

 

Via ontlastingstesten is na te gaan hoe de immuniteit van je slijmvliezen ervoor staat. Anders gezegd: hoe goed is de verdedigingslinie van je darmslijmvliezen, tussen de buiten- (maag-darmkanaal) en binnenwereld (bloed- en lymfekanalen)?

De slijmvliezen in je darmen kunnen door allerlei toxinen, parasieten, schimmels, virussen en bacteriën beschadigd raken. Is je darmslijmvlies steeds meer beschadigd, dan kan het zijn functie als barrière tegen ‘aanvallers’ onvoldoende vervullen. Hierdoor kunnen aandoeningen als coeliakie, gewrichtsaandoeningen, allergieën of hormonale disbalansen ontstaan.

 

Darmontstekingen in een vroeg stadium kunnen via een bepaalde marker getraceerd worden. De aanwezigheid van deze marker wijst ook op een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. Deze toegenomen darmpermeabiliteit (lekkage) speelt een rol in de ontwikkeling van auto-immuun ziekten zoals reumatoïde artritis , systemische lupus erythematosus, huidziekten, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn etc.

 

Er worden virulente factoren bepaald. Dit zijn stoffen die bij een overgroei aan  ziekmakende darmbacteriën worden afgescheiden en schade op onze darm en lichaam uitoefenen. In een gezonde darmflora zijn virulente factoren niet of nauwelijks aanwezig.

 

De ontlastingstest meet tenslotte of je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Het laat echter niet zien voor welke stoffen dat is zodat verder onderzoek aangewezen is.

Basisscreening darm

bottom of page